vineri, 28 noiembrie 2014

Secretele orașului subteran Derinkuyu



Un locuitor al Derinkuyu din Capadocia – Turcia, in anul 1963 a descoperit in spatele unui perete al casei sale numeroase incaperi ce conduceau catre un oras subteran.
Astfel a fost descoperit orasul Derinkuyu, al carui prim nivel se presupune ca a fost sapat de hititi in anul 1400 i Hr. In acest fascinant oras, arheologii au coborat pana la 40 metri adancime si au desoperit 20 de nivele. Opt dintre ele pot fi vizitate de turisti, iar restul inca sunt rezervate studiului. A mai fost descoperit un tunel de 8 km lungime, ce face legatura intre Derinkuyu si un alt oras subteran Kaymakli.
In galeriile orasului Derinkuyu puteau fi adapostite aproximativ 10.000 de persoane. Intrarea in oras era controlata din 3 puncte strategice, prin mutarea unor porti de piatra. Aceste pietre aveau rolul de a opri intrarea inamicilor in oras; pietrele cantareau 500 kg.
Acest oras era folosit ca refugiu in fata inamicilor ce pradau frecvent Capadocia. Acestia incercau sa scoata oamenii din adapost prin otravirea fantanilor.
Arheologii au descoperit in oras grajduri, cantine, biserica, scoala, bucatarii, prese de vin si ulei, numeroase camere si magazii. Orasul beneficia de un sistem de ventilatie complex, rauri subterane si avea acces la fantanile cu apa.

In lucrarea sa Anabasis, istoricul grec Jenofonte relateaza despre casele de sub pamant ale locuitorilor din Anatolia, ce dispuneau de incaperi destul de mari incat sa adaposteasca membrii unei familii impreuna cu animalele domestice si rezervele de alimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu